Coneix Solid Robotics Distribution, segon classificat de l’Actinn Awards 2022
La jove startup Solid Robotics Distribution, fundada per Mikel Manterola i Pierre-Antoine Carcouet, s’han classificat en segon lloc en els Actinn Awards 2022, amb el seu projecte “Hose-Pull”.
“Hose-Pull” és una eina per als bombers que millora la mobilitat de les mànegies i té com objectiu de reduir el risc de lesions i crear un entorn més segur en la feina dels bombers de tot el món. Es tracta d’un dispositiu de rodatge omnidireccional que fa que sigui molt més fàcil el seu moviment, aixecant les mànigues del terra, evitant la fricció fins a un 40%k
Entrevista a Mikel Manterola realitzada per Ignasi Martín, Cluster Manager d’ACTINN
Ignasi: Hola Mikel. En primer lloc, felicitats per aquest segon lloc. Com se us va ocórrer innovar en el món dels bombers?
Mikel: Bé. Nosaltres no som bombers. No obstant, tenim un gran respecte per la seva feina. Vàrem creure que la innovació havia d’arribar als parcs de bombers. En un primer moment, Solid Robotics, es dedicava a la distribució de material robòtic i de darrera tecnologia als parcs de bombers més grans de França i al visitar-los vàrem observar les problemàtiques que tenien al traslladar les mànegues d’aigua quan feien una intervenció. Això ens va fer pensar i ens vàrem proposar aportar el nostre granet de sorra en aquest camp.
Ignasi: I quin va ser aquest granet de sorra?
Mikel: .¨Hose-Pull” és la resposta a un problema que tenen els bombers en el seu dia a dia. El pes de les mànegues i la dificultat que comporta la seva manipulació provoca lesions als bombers i ineficiències en el seu treball. Amb l’ajuda de l’ENSOSP (Escola Nacionald e Bombers Francesos) vàrem desenvolupar la idea de crear algun tipus d’eina que ajudés o facilités el moviment de les mànegues. Amb la informació obtinguda, vàrem donar un pas endavant per deixar de ser una mera empresa distribuïdora de tecnologia d’altres empreses a crear i fabricar un producte propi diferencial
Ignasi: Com ha estat aquest camí des de la ideació fins a la creació i llançament del producte?
Mikel: No ha estat gens senzill. Ens va portar gairebé 3 anys d’investigació i desenvolupament i més de 14 prototips fiins arribar al producte final. Per part dels bombers vàrem rebre tres premises a seguir. La primera, que fora robust. S’ha de tenir en compte que durant les intervencions, posen al límit el material i l’exigència i les condicions de treball obliguen a que el seu material doni resposta. La segona, que fos àgil, ràpid i fàcil d’utilitzar ja que el temps és vital en aquesta professió i uns segons poden suposar una gran diferència en el salvament de les vides de les persones. En tercer lloc, que fos econòmic. Aquesta ha estat la premisa que més ens ha costat desenvolupar, ja que tant el cost del prototipatge com dels materials utilitzats no són barats i cercàvem l’excel·lència en el producte “Hose Pull”. Estem molt satisfets amb el producte final. Hem aconseguit el que volíem.
Ignasi: Explican’s millor en qué consisteix i com funciona?
Mikel: “Hose Pull” és un sistema amb dues rodes omnidireccionals i un suport que s’adapta a la mànega dels bombers per a què al tirar d’ella, es mogui millor i més ràpid. Aixeca la mànega del terra uns centímetres rebaixant la fricció que exerceix contra el terra en un 40%. També protegeix els acoplaments o connexions de les mànegues davant possibles obstacles. Tot això permet que un sol bomber realitzi la feina que abans feien entre 3 i 4 bombers. Això permet optimitzar els equips de bombers, ja que aquests homes o dones que ara no tiran de la mànega, poden fer altres funcions de més valor afegit o que no es podien arribar a fer per manca d’efectius.
Per donar alguns detalls tècnics, cada roda omnidireccional està formada per dotze rodes de tipus oliva que són molt semblants a les que s’utilitzen actualment en la fabricació de robots i el suport té una circumferència específica de més de 180ª, el que permet a la mànega acoplar-se de forma natural i fàcil amb només un petit cop de taló. Tot això ho tenim patentat.
Ignasi: Què us ha portat a Andorra per desenvolupar aquesta empresa?
Mikel: Per un costat, és un país preciós, on es pot gaudir d’una vida tranquil·la i segura, envoltant de natura. Per l’altre costat, l’empresarial, ens sembla que Andorra està fent una gran aposta per crèixer a través de la innovació i el desenvolupament de noves tecnologies. Hi ha un ecosistema que ajuda i facilita als joves emprenedors a desenvolupar les seves idees i negocis. Andorra Buisness, ens ha ajudat molt i ha col·laborat activament amb nosaltres en el procés d’internacionalització.
També volem col·laborar amb ACTINN per a poder desenvolupar nous projectes i amb el projecte de l’Open Fablab Andorra la Vella, amb el que de ben segur podrem continuar prototipant i dissenyant noves millores i fer crèixer la gamma de productes “Hose Pull”. Tenim un gran mercat per crèixer en sector com l’industrial, l’agricultura , el sector del combustible (petroli, gas, etc.) i d’altres. Volem que allà on hi hagi una mànega pesada, estigui una solució “Hose Pulll”.
Ignasi: Sembla un objectiu molt ambiciós, encara que també molt motivador. Imagino que estareu pensant ja en altres solucions. Què éns pots explicar?
Mikel: Bé. Hi ha diferents projectes que ens agradaria fer més endavant. Ara mateix, ens hem de concentrar en donar a conèixer “Hose Pull” arreu del món, participant en les fires internacionals més importants del sector com en CNSP a França, Interschutz a Frankfurt (Alemanya), FirePro Expo als EE.UU. o en Intersec a Dubai.
El següent pas és aconseguir finançament per poder fer directament nosaltres totes les fases de fabricació del producte i crear una fàbrica a Andorra per aquesta finalitat. Creiem que això ens permetria optimitzar els costos i apropar “Hose Pull” a paísos amb menys poder adquisitiu que podrien també gaudir dels avantatges de “Hose Pull”.
Ignasi: Moltes gràcies Mikel. Ha estat un plaer. Molts èxits i felicitats per aquest projecte.