Articles
Coneix Andorra Parl’APP, 2on premi als ACTINN AWARDS

Coneix Andorra Parl’APP, 2on premi als ACTINN AWARDS

Coneix la CEO i la fundadora d’Andorra Parl’APP, 2on premi dels ACTINN AWARDS 2020.

En aquesta edició de l’ACTINN AWARDS, la junta directiva d’ACTINN, exercint funcions de jurat, va atorgar el segon premi amb una dotació de 2.000 EUR a Andorra Parl’APP.Andorra Parl’APP és un servei d’informació multi-idioma i adaptada a la diversitat funcional, representada per la Sra. Resma Punjabi, el Sr. Quim Barceló i el Sr. Bruno Alexandre. No et perdis l’entrevista a Sra. Resma Punjabi.

Coneix als emprenedors guanyadors del 2on premi l’ACTINN AWARDS

Coneix un mica més sobre Andorra Parl’APP, 2on premi del ACTINN AWARDS, una solució innnovadora per la inclusió funcional.

Coneix Andorra Parl'APP, 2on premi als ACTINN AWARDS 2020.

En primer lloc felicitar-vos pel segon premi a l’ACTINN AWARDS 2020. El vostre és un projecte que va més enllà de l’emprenedoria i té un caràcter social, ens podeu explicar com va néixer?

L’Andorra Parl’APP va néixer per donar resposta a una sèrie de mancances que vam detectar a l’hora d’accedir a la informació cultural i turística a Andorra però també en molts altres països europeus. Vam veure que en molts llocs d’interès turístic no es trobava cap tipus d’informació; en el cas dels llocs culturals que oferien alguna informació, aquesta era limitada (en format escrit, principalment en l’idioma local i l’anglès i dirigit només al públic adult) dificultant així l’accés a persones amb discapacitat, turistes i nens. En ocasions només es podia accedir demanant cita prèvia o els diumenges estava tot tancat.

Coneix Andorra Parl'APP, 2on premi als ACTINN AWARDS 2020

Per donar resposta això, vam crear l’Andorra Parl’APP, un servei per tal que els turistes puguin accedir, en qualsevol moment, a la informació en diferents idiomes, en Braille i en llengua de signes sobre els principals llocs d’interés del país. Dins del nostre programari hi ha un component audiofónic i gràfic adaptat a les persones amb discapacitat visual i auditiva i un component lúdic amb l’objectiu d’arribar a tots els públics i així donar a conéixer millor la història i el patrimoni d’Andorra i els seus llocs d’interés cultural i turístic. Amb això, hem vist que el projecte té potencial per a integrar-se en altres sectors de l’activitat econòmica del país i de l’estranger, més enllà de la cultura.

Amb això, hem vist que el projecte té potencial per a integrar-se en altres sectors de l’activitat econòmica del país i de l’estranger, més enllà de la cultura.

Que suposa per Andorra Parl’APP  aquest premi als projectes innovadors i amb més potencial d’Andorra?

Aquest premi suposa un reconeixement a la tasca que porta fent l’Andorra Parl’APP des de fa dos anys en la que s’han invertit grans esforços tant econòmics com personals i que, fins ara, no s’havien tingut en compte per cap institució d’Andorra tot i el caràcter social i inclusiu del projecte. Per tant, ens dóna un impuls addicional a continuar treballant en aquesta línia malgrat les dificultats i el context actual.

Podeu explicar-nos el concepte del vostre projecte en poques paraules?

La missió de l’Andorra Parl’APP és fer accessible qualsevol tipus d’informació de manera universal a tot el món de forma inclusiva i sense discriminar a ningú mitjançant la inclusió multimèdia.

Per què penseu que és tan important la inclusió de la diversitat funcional per Andorra?

L’Andorra Parl’APP dóna un servei d’accessibilitat a tot tipus d’informació d’una manera inclusiva, tenint en compte, especialment, les necessitats de les persones amb discapacitat visual i auditiva. D’aquesta manera, és el primer servei que ve a donar resposta directa a una necessitat que no està coberta i que a més a més és d’obligat compliment per part de les institucions públiques del país tal com indica la normativa d’Andorra: 

  • Andorra ha de donar resposta a la llei d’accessibilitat que té l’objectiu de garantir l’accessibilitat d’aquelles persones que tenen reduïda la mobilitat o la comunicació per tal de permetre que tothom sense cap tipus de discriminació pugui viure i moure’s de la forma més independent i natural possible en tots els àmbits de la societat. Així, el seu article 15 exposa que el Govern i els comuns han d’establir els mecanismes i les alternatives tècniques que facin accessible i utilitzable la comunicació, inclosos els sistemes i tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) i la senyalització per a tota la població, vetllant especialment perquè tots els serveis públics siguin accessibles a les persones amb discapacitat (Decret legislatiu del 7-02-2018 de publicació del text refós de la Llei d’accessibilitat).
  • Per la seva banda, la llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat indica, entre altres aspectes, que les persones amb discapacitat han de poder integrar-se i participar en condicions d’igualtat en les activitats culturals, de lleure i esportives (Llei de 17-10-2002 de garantia dels drets de les persones amb discapacitat).
  • A més, el Govern d’Andorra està compromès amb els valors i els principis de l’Agenda 2030 de Nacions Unides (Govern d’Andorra, Afers exteriors, 2019) que planteja 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), i el projecte Parl’APP afavoreix l’assoliment de molts d’aquests objectius, dels quals destaquem l’ODS 8 pel que fa a la promoció del turisme sostenible i de la cultura i productes locals, l’ODS 10 pel que fa a la potenciació i promoció de la inclusió social de totes les persones, independentment de la seva condició i l’ODS 11 relacionat amb els destins sostenibles i de patrimoni.
  • Finalment, Andorra també ha signat el Conveni de les Nacions Unides relatiu als drets de les persones discapacitades que fa èmfasi en el dret de les persones discapacitades a la seva autonomia de vida i a la seva inclusió en la societat i els Estats han d’aplicar mesures en vista a la sensibilització de la societat envers la situació de les persones discapacitades (Govern d’Andorra, Afers socials, 2019).

En aquest context, l’Andorra Parl’APP és un projecte amb gran impacte social que, ajudaria per exemple, a fer accessible la informació a persones amb discapacitat visual i auditiva als llocs d’interès cultural i turístic però també dins de les institucions públiques com l’administració, la seu la de la justícia, l’hospital, la policia, etc. També, dins de l’àmbit privat i en sectors estratègics del país, com per exemple, les estacions d’esquí, els hotels, el comerç, etc.

Quins són els punts forts del vostre projecte? Quin feedback esteu tenint?

Un dels punts forts del nostre projecte és que el que oferim, tal com ho fem, no existeix. Un altre aspecte que destaquem és que la seva essència és la de donar accés universal sense distingir les persones per la seva condició: així, es dóna accés a la mateixa informació, a tots els públics: als turistes en diferents idiomes, a les persones amb discapacitat visual i auditiva, a les persones amb discapacitat cognitiva, als nens, en definitiva, a tot el món sense discriminar a ningú. Així no s’està fent cap adaptació específica per a un tipus de col·lectiu determinat, sinó que el mateix servei serveix per a tothom.

El feedback que tenim és molt positiu, tothom valora el servei com a necessari dins del país i també a escala internacional.  

En quina fase de desenvolupament del projecte esteu? Quins són per Andorra Parl’APP, els pròxims passos?

El mes de juliol passat ens vam formalitzar com a empresa. Actualment, estem millorant la qualitat dels serveis: per exemple, estem desenvolupant una aplicació per a poder fidelitzar els usuaris. També estem desenvolupant un joc sobre les institucions andorranes per a facilitar l’accés a la cultura no només als nens, sinó també a les famílies i escoles. En paral·lel estem presentant el projecte a les diferents institucions públiques i també hem començat a fer alguna cosa al sector privat i en altres sectors a més del de la cultura. Finalment, estem incorporant nous serveis per a millorar encara més l’experiència client, per exemple, ja oferim la llengua de signes en diferents idiomes.

Com es va crear l’equip d’emprenedors d’Andorra Parl’APP?

L’equip de l’Andorra Parl’APP neix per les sinergies que es van trobar entre els coneixements dels diferents membres de l’equip: així, d’una banda, hi ha experts en comunicació i de l’altra banda, hi ha persones que aporten tot el coneixement sobre accessibilitat, intervenció social, desenvolupament sostenible, etc. Això ens ajuda a comunicar bé, amb la millor qualitat i per a tothom.

Coneix Andorra Parl'APP, 2on premi als ACTINN AWARDS 2020.

Que significa per Andorra Parl’APP ser emprenedors? En aquest cas, podríem parlar d’emprenedoria social?

El camí que està recorrent l’Andorra Parl’APP, ens està aportant un coneixement al qual no podríem accedir sense emprendre. Per exemple, el treball en equip entre persones d’àmbits diferents, la millora constant del servei i de la qualitat, el replantejament tecnològic, l’experiència en l’obertura d’un negoci, la creació d’un servei que no existeix, la superació d’obstacles o imprevistos, l’anàlisi del mercat, el lideratge horitzontal, etc. Tot això és un aprenentatge pràctic que difícilment es podria adquirir cursant uns estudis o treballant per una empresa tradicional.  

El fet que sigui un projecte d’emprenedoria social ens ajuda també a ser persistents i constants, ja que està en línia als nostres valors i sabem que, més enllà de ser una empresa, estem fent la nostra aportació per crear una societat millor i més inclusiva.

Quines han estat les principals dificultats que heu tingut de superar per fer d’aquest projecte una realitat?

La principal dificultat que ens hem trobat com a emprenedors és l’accés a finançament i la complexitat que existeix al país per tirar endavant un projecte de manera àgil, resolutiva i eficient. Per exemple, seria interessant que la informació necessària per crear una empresa estigués unificada i es facilités en un sol lloc. 

En tot moment la prioritat de l’Andorra Parl’APP és implementar el 100% aquest projecte al nostre país perquè d’aquesta manera Andorra es converteixi en el primer país a facilitar, en la mesura del possible, la inclusivitat i ser així el millor referent de cara a futurs projectes arreu del món. L’Andorra Parl’APP ja ha començat a establir relacions internacionals

Quin missatge enviaries a un equip de persones que vulguin emprendre un nou projecte?

Pensem que per emprendre un nou projecte és essencial creure-hi i per tenir aquesta confiança és molt important treballar i fer madurar el projecte des de totes les seves vessants.

Com podem seguir a partir d’ara Andorra Parl’APP?

Ens podeu seguir al web www.andorraparlapp.com i a les xarxes socials, twitter, instagram, facebook i linkedin (Andorra_ParlAPP) on puntualment anireu trobant informació sobre els nostres projectes, alguns dels quals veuran la llum aviat.

 

Des d’ACTINN continuarem suportant nous projectes com el d’Andorra Parl’APP. Només ens resta feciiltar-los per aquest segon premi. I, esperem que aquesta entrevista “Coneix Andorra Parl’APP, 2on premi de l’ACTINN AWARDS” us hagi agradat!

No et perdis els nostres informes de
– Sector ASSEGURANCES
– Post de TENDÈNCIES
– Posts de ARTICLES d’OPINIÓ

0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *