Articles
Coneix Innobike, finalista dels ACTINN AWARDS 2021

Coneix Innobike, finalista dels ACTINN AWARDS 2021

En aquesta segona edició de l’ACTINN AWARDS, el Sr. Xavier Sánchez Rodon i el Sr. Fèlix Rodríguez, guanyadors de l’edició 2020, amb el seu projecte Road Solutions tornen a la càrrega amb Innobike. Innobike és un projecte de senyalització dinàmica en carretera, un projecte innovador i ambiciós que busca transformar la informació de seguretat viària. Coneix més detalls del projecte en aquesta entrevista al Sr. Xavier Sanchez Rodon.

Innobike, un sistema integral que connecta ciclistes i vehicles, finalista dels ACTINN AWARDS

En primer lloc, felicitar-vos per aquest nou projecte. Podríem dir que el Felix i tu sou emprenedors en sèrie? Per cert, Com avança el projecte guanyador de l’ACTINN AWARDS 2020, Road Solutions?

En primer lloc, volem agrair la confiança dipositada de nou en Innobike en anomenar-nos tercer classificat en ACTINN AWARDS 2021. Per descomptat, portem l’emprenedoria a les venes i tractem d’oferir productes i serveis que facilitin la seguretat en carretera tant de les persones com dels vehicles, siguin les condicions que siguin. Respecte a Road Solutions, avancem a bon ritme, però ens trobem limitats a l’espera de patent, és complicada i enredereix el llançament al mercat dels productes. De totes maneres, això ens ha permès millorar el nostre sistema principal mentre esperem la resolució de la patent. Actualment, comptem amb clients particulars i empreses, els quals gaudeixen dels nostres serveis prèvia acceptació del contracte de confidencialitat.

Semblaria que el vostre tema són les carreteres. És una casualitat? Creieu que hi ha una oportunitat de mercat entorn a la mobilitat i com evolucionaran les vies de transport en un futur?

 

Ens centrem en la xarxa viària perquè és una infraestructura que nosaltres, i moltíssima gent més, fa servir constantment. En aquest cas, la mobilitat és un àmbit molt dinàmic el qual té un gran marge de millora tenint en compte la tecnologia nova que apareix dia rere dia. El nostre lema és fer de la xarxa viària un lloc que aporti seguretat i confiança al client, d’aquí les propostes de ROAD SOLUTIONS i INNOBIKE.

Les dues propostes permeten millorar l’experiència del conductor o del ciclista en carretera, aportant un aspecte primordial; la confiança i la seguretat, que amb la nova tecnologia que apliquem, aporta molta més seguretat per al client quan circumstàncies alienes apareixen.

Innobike, la tecnologia al servei de la seguretat del ciclista als ACTINN AWARDS 2021

Com veieu la seguretat viària, cada dia hi ha més actors, automòbils, autobusos, motos, cicloturistes, ciclistes professionals, patinets elèctrics, com creu que podríem compartir de forma àgil aquesta mateixa infraestructura?

Quan tants elements conflueixen en una mateixa via és complicat trobar una conciliació entre tots la qual permeti que es redueixin a zero les probabilitats de sinistre. Tot i això, el Smart Digital Signage aporta un gran avenç en el sector. Aquest model, relativament nou, permet connectar la carretera i els seus elements amb els vehicles o persones que circulin per aquesta. Per tant, considerem que compartir una mateixa infraestructura amb tants actors és difícil, però no impossible. L’opinió d’INNOBIKE és que cal invertir més en aquestes solucions digitals per a poder aportar seguretat a les persones que circulin per aquestes, sigui el vehicle que condueixin.

Podeu explicar-nos la vostra proposta de valor en poques paraules? INNOBIKE sembla una marca de bicicletes, però es tractaria més de millorar la informació viaria, és així?

Innobike es beneficia del Smart Digital Signage per a poder transmetre informació de manera fiable i instantània a tots els usuaris d’un o diferents trams de carretera de la xarxa viaria per alertar als conductors de vehicles de la presència i proximitat de ciclistes. Mitjançant aquest sistema, i combinant-lo amb sensors de nova generació, llums intel·ligents, panells i càmeres d’intel·ligència artificial, hem aconseguit augmentar d’una manera exponencial la seguretat del ciclista, circumstància que es dóna gràcies al fet de millorar la informació viaria mitjançant tecnologia intel·ligent.

Digital Signage a les carreteres, com a factor educatiu i de seguretat

Podríem pensar que alguns accidents són evitables, quina sensació de seguretat tenien els ciclistes a Andorra? Creu que som prou bike-friendly a Andorra?

Segons estudis europeus, es calcula que gran part dels sinistres on es veuen implicats ciclistes, són atribuïbles a la falta d’atenció per part dels conductors de vehicles. A Andorra, aquesta situació no és diferent, una gran quantitat d’accidents s’han donat per col·lisions amb ciclistes després de corbes cegues, tancades, mala visibilitat o per una mala disposició del ciclista a la xarxa viaria. Andorra vol ser un paradís ecofriendly, així ho demostren els comuns promocionant l’ús de bicicleta, però tot i així, falten factors per dotar al ciclista i conductor d’una interfície intel·ligent que els hi permeti saber amb antelació suficient a quan es troba un o diversos ciclistes.

 

En quina fase de desenvolupament del projecte esteu? Quins són els pròxims passos per INNOBIKE?

Ara mateix ens trobem en fase de perfeccionament del sistema principal i ja hem contactat amb les autoritats pertinents per a poder instal·lar el producte en qualsevol punt de la xarxa viaria. Tot i això, està prou desenvolupada per a oferir una versió beta a la població ciclista, la qual ens permetrà detectar punts de millora del sistema i recopilar informació sobre els hàbits dels ciclistes per adaptar altres trams de carretera a les seves necessitats.

RoadSolutions, guanyadors de l'ACTINN AWARDS 2020 Innobike, 3er classificat ACTINN AWARDS 2021

Com esteu apostant per Andorra com un living lab per crear solucions innovadores entorn a l’ús de les vies públiques. Creieu que hi ha prou suport a nivell institucional per fer proves? Tenim una cultura innovadora, ens presentem fàcilment a l’experimentació?

Creiem que al Principat hi ha una bona visió sobre la innovació, tot i que creiem que seria interessant apostar d’una manera més ferma quant a zones de proves i desenvolupament de projectes. També cal mencionar la necessitat de desenvolupar una xarxa de Business Àngels decidits a millorar la capacitat innovadora del país, apostant per projectes que aportin solucions pel que fa a mobilitat, aspecte fonamental en un país com Andorra, el qual és molt petit i transitat en certes èpoques, que comporta com a conseqüència embussos constants.

Que us anima a seguir emprenent? És un talent especial, mireu les carreteres i la vida d’una forma especial? Com per exemple va néixer la idea d’INNOBIKE?

Ens anima el fet que creiem que Andorra té molt marge de millora i pot convertir-se en un referent quant a mobilitat intel·ligent, sostenible i segura. Donat que la xarxa viària és una infraestructura que en el dia a dia la fan servir milions de persones, creiem convenient enfocar-nos en aquest àmbit per tal de reduir al màxim la capacitat d’accident o mort, sigui en qualsevol tipus de vehicle o bicicleta.

La idea d’INNOBIKE neix després de vàries experiències personals que hem viscut els dos integrants de l’equip aquí a Andorra; vehicles que no respecten la distància de seguretat, vehicles que avancen a molt poca distància, vehicles mal estacionats que obliguen el ciclista a desplaçar-se al centre de la carretera per avançar, entre d’altres. Totes aquestes circumstàncies creen desconfiança i por en el ciclista respecte a altres vehicles que circulen en qualsevol de les dues direccions de la mateixa via.

Després d’aquestes circumstàncies vàrem decidir posar punt final i buscar solucions que permetessin al vehicle saber la proximitat al ciclista i actuar en conseqüència avançant quan sigui més oportú i deixant marge suficient en avançar per no passar a prop del ciclista i evitar així caigudes. En poques paraules, volem convertir el ciclista en el bé més apreciat de la xarxa viària per protegir-lo.

Xavier i Félix , dos emprenedors en sèrie fidels a ACTINN AWARDS, presenten Innobike

Que li direu al jovent que vulgui seguir el vostre exemple, que cregueu que fa d’una persona que sigui emprenedora?

El que recomanem és que la gent aposti per solucions que millorin el dia a dia de la gent, encara que sigui la més ínfima cosa. D’una idea petita pot sortir un projecte immens. La millor recompensa és saber que les accions d’algú poden canviar cap a millor la vida d’un col·lectiu més gran. La necessitat per innovar, millorar, solucionar o reformular certs aspectes empresarials per augmentar la seva eficiència són aspectes, que si algú té, el poden convertir en un emprenedor en potència.

Segueix-nos a twitter

Descobriex el nostre canal de twitter on publiquem curiositats sobre innovació i noves tecnologies, aixi com les fites dels nostres socis.

Qué fem ples nostres socis?

0