Articles
Coneix YouCake , la pastisseria 4.0 als ACTINN AWARDS 2021

Coneix YouCake , la pastisseria 4.0 als ACTINN AWARDS 2021

En aquesta segona edició de l’ACTINN AWARDS, la junta directiva d’ACTINN, exercint funcions de jurat, va atorgar el segon premi amb una dotació de 2.000 EUR a YouCake, un projecte innovador i ambiciós que busca transformar la pastisseria d’autor per ser competitiva al Segle XXI. Un projecte Liderat pel Sr. Alexis Estopiñan i la Sra. Ada Casanovas.  Coneix els protagonistes del segon premi de l’ACTINN AWARDS 2021 en aquesta petita entrevista al Sr. Alexis Estopiñan.

YouCake, la nova pastisseria d'autor
2on Premi ACTINN AWARDS 2021

Una transformació digital i operativa de la pastisseria d’autor que et vol fer arribar el pastís que tu tries en 30 minuts allí on estiguis. Un projecte molt madur i s’han estudiat tots els detalls.

En primer lloc, felicitar-vos pel segon premi a l’ACTINN AWARDS 2021. El vostre és un projecte que va més enllà de la digitalització si no és una veritable transformació del negoci. Podríem dir que esteu buscant crear en un nou model?

Abans que tot, voldríem agrair a ACTINN haver-nos donat l’oportunitat de participar als ACTINN AWARDS 2021. Per a nosaltres és tot un honor rebre el segon premi i ens enorgulleix que així ho hagi considerat la junta directiva d’ACTINN. El cert és que la transformació digital del negoci de la pastisseria és alhora la transformació del nostre model de negoci.
Aquest premi és com un segell de qualitat, que ens atorga un impuls important per transformar Pastisseria Estopiñán en YOUCAKE by Estopiñán.

Cada dia anem més de bòlit, i molts pastissos es venen en grans superfícies on prima la immediatesa. Com pot competir la pastisseria d’autor en el mercat actual?

 

El nostre objectiu és aproximar al client la pastisseria d’autor, tot i que no resulta gens fàcil perquè al mercat ja té moltes alternatives amb les quals arracona a les pastisseries d’autor.
En aquest sentit, YOUCAKE s’inicia a Andorra, com a mercat laboratori del projecte, per monitorar una prova pilot de la reconversió d’una pastisseria tradicional, per posteriorment exportar-la. YOUCAKE aportarà innovació amb nous serveis i, per suposat, un millor producte.

YouCake, mantenir l'aposta pel producte de qualitat però competint amb eficiència i canals de distribució.

La pastisseria Estopiñán és una icona andorrana. Molta gent coneix el càrrec copríncep francès com el “carrer de l’Estopiñán“. Com va néixer el neguit de transformar un negoci amb tanta solera? Consideres que és una evolució natural i realment representa un canvi de rumb?

Encara que el producte sigui excel·lent, si un negoci és 100% tradicional, està abocat a desaparèixer. Per això, quan vam fer el canvi generacional ja sabíem que la decisió era invertir o tancar. Al meu entendre, els pastissers, com a empresaris, no hem sabut adaptar-nos a l’economia ni a la tecnologia del s.XXI. Si bé, la professió de pastisser s’està renovant constantment, hi ha hagut un transvasament de la producció de l’obrador de les pastisseries cap a la indústria. I el mateix ha passat amb els canals de distribució. Doncs, segons un informe del consum d’alimentació a Espanya del 2019, les pastisseries només representen el 9,3% de la distribució dels seus productes.

Per això hem creat YOUCAKE, amb l’objectiu de reconvertir el negoci tradicional, integrant les tecnologies disponibles en tots els àmbits del negoci de la pastisseria, per a convertir-la en una pastisseria 4.0, i forjar un negoci viable pels propers 50 anys.

Actualment, les tres generacions Estopiñán estem treballant juntes, amb un equip ple de talents, mantenint els valors de sempre, però amb l’objectiu de virar vers un negoci de pastisseria del Segle XXI a través de YOUCAKE.

Al juny vàreu participar en les jornades INNTEC, on vàreu exposar el vostre projecte innovador, el vídeo està disponible aquí. Per aquells que no us coneixen, podeu explicar-nos la vostra proposta de valor en poques paraules? Quins són els punts forts del vostre projecte? Quin feedback esteu tenint?

El cert és que participar a INNTEC ens ha donat la possibilitat de forjar millor el nostre projecte, perquè un dels punts forts és la tecnologia. Però també ho són, el producte, l’actitud innovadora i el coneixement del nostre ofici.

En aquest sentit, intentem dotar a la pastisseria de la tecnologia suficient per gestionar millor el negoci, elaborar amb una major seguretat alimentària, incorporar nova tecnologia alimentària, per a fer més saludables i bons els nostres pastissos.

.

YouCake, un nou model de negoci exportable que fa d'Andorra el seu mercat laboratori.

Podeu explicar-nos la vostra proposta de valor en poques paraules? Segur que ha generat molta expectació!

DLa proposta de valor de Youcake és ben senzilla: Elaborar pastisseria saludable i de qualitat (apte per a persones amb al·lèrgies i intoleràncies), acabada al moment, per a ser distribuïda a on es trobi el client, després de la comanda, en un termini mínim (estem apuntant a entre 30 i 45 minuts).

 

Com a empresari, quins creus que són els punts forts del vostre projecte?
Que creus que us pot diferenciar?

De forma genèrica, podríem dir que els nostres punts forts són el nostre passat i el nostre futur. Els 52 anys de negoci ens atorguen no sols la confiança dels nostres clients, sinó també una exigència i rigor envers el nostre ofici.

Per contra, el nostre futur és sens dubte el punt que ens pot diferenciar més, perquè ens exigeix la determinació per aconseguir el què ens hem proposat.

Youcake, El futur de la pastisseria 4.0 a Andorra

Com a empresari innovador, creus que és el teu recurs més escàs?

Particularment ens costa disposar de personal qualificat. El sector de la pastisseria té bons professionals, però no és gens fàcil de trobar-ne, i endemés ens costa molt més aconseguir que pugin a treballar a Andorra, ja sigui pel fet d’emigrar, les exigències de l’Administració i les dificultats en l’accés a l’allotjament.

Quines han estat les principals dificultats fins al moment?
Que creus que pot fer l’ecosistema d’innovació pot ajudar als negocis més tradicionals?

Sincerament, l’ecosistema d’innovació al Principat, i organitzacions com ACTINN, demostren que s’està treballant en la bona línia. Ben segur, ens resta molt camí per recórrer, però cada empresa està aportant constantment petites millores que acaben donant el seu resultat. 

Però, si hi ha quelcom que hem constatat que afavoreix l’ecosistema d’innovació, són les col·laboracions, breus o potents, entre les empreses, sigui per crear nous productes o serveis, o per potenciar-se conjuntament. Nosaltres ho estem fent a petita escala, i ens resulta molt motivador.

YouCake, un pastis fer al moment a casa teva en 30 minuts

Quin missatge faries arribar a empresaris que vulguin iniciar una transformació del seu negoci?
Quins aprenentatges d’aquest viatge que heu iniciat ens podries regalar?

L’aprenentatge que hem adquirit en l’inici d’aquest canvi de rumb que estem realitzant, és el que voldríem compartir amb altres petites empreses.

 

Bàsicament, intentem tenir:

     Els processos de negoci i operacions ben definits

     Delimitat l’abast de la digitalització, per tal de començar per lo bàsic i així anar ampliant.

     La motivació de tots els membres del projecte motivats i engrescats, en cadascun dels seus rols.

     La paciència necessària amb els errors, procurant que ens motivin encara més per continuar en aquest canvi.

 

A mode de conclusió diria que ens hem d’implicar molt més en la transformació digital dels petits negocis, perquè el retorn és molt més elevat que en les empreses grans.

Per poc que podem, hem d’invertir més en tecnologia, però no tan sols en diners, sinó també en el rigor i la disciplina que ens exigeix per implementar-la. 

Els premis s’entregaran de forma presencial , en la pròxima edició de les jornades d’innovació INNTEC 2022. Si voleu saber més sobre aquests projectes innovadors, segueix-nos a actinn.ad on penjarem entrevistes als emprenedors finalistes.

Segueix-nos a twitter

Descobriex el nostre canal de twitter on publiquem curiositats sobre innovació i noves tecnologies, aixi com les fites dels nostres socis.

Qué fem ples nostres socis?

0